+31651540236 contact@med4u.nl

Een scheiding heeft veel gevolgen, er komt veel op jullie af. Als mediator help ik jullie om het overzicht te creëren. Een voorbeeld van wat er geregeld moet worden is heel praktisch, namelijk de verdeling van jullie inboedel. In deze blog geef ik jullie alvast een aantal praktische tips. Welke stappen kunnen jullie volgen?

Wat is inboedel?

Onder inboedel, ofwel “roerende zaken” vallen alle spullen in en rond het huis die van u samen zijn. Denk aan meubels, servies, tuingereedschap, witgoed, et cetera. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, of via een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Gaan jullie scheiden, dan heb jij en je partner allebei recht op de helft van de waarde van de totale inboedel.

Gezamenlijk bezit: wel of niet?

Was u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, na 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap of heeft u een samenlevingscontract? Dan kan zijn vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Alleen het gezamenlijke bezit moet dan eerlijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor de spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Er is één uitzondering: zogenaamd verknochte goederen. Deze persoonlijke goederen zijn geen gemeenschappelijk bezit. Ook niet als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Voorbeelden zijn sieraden en kleding. Ook een erfenis of schenking die u of uw partner heeft gekregen is niet altijd automatisch ook voor de ander, deze kan onder uitsluiting van gemeenschap zijn gedaan, meer hierover lees je hier.

Inboedel verdelen

Bij een scheiding is er al genoeg te regelen. De inboedel verdelen is een vervelende klus. Met deze stappen gaan jullie gestructureerd aan de slag.

Stap 1: Maak een lijst

Start met het maken van een lijst. Hierop zet u alle spullen die verdeeld moeten worden. Van de auto en televisie tot boeken, dvd’s en bestek. Doe dit op hoofdlijnen, dus bijvoorbeeld servies in plaats van 6 borden, 6 kopjes en dergelijke. Achter deze lijst maak je 2 kolommen met jullie namen.

Stap 2: Bepaal allebei wat je wil hebben

Vervolgens geven jullie afzonderlijk in de kolom met een kruisje aan wat je wilt meenemen. Bekijk daarna wat jullie beiden willen hebben. Hier zullen jullie over moeten onderhandelen! Geef bijvoorbeeld ieder iets mee wat hij of zij ooit op een verjaardag heeft gekregen. Of wat oorspronkelijk van zijn of haar familie is. Een persoonlijke verzameling of de spullen voor een hobby gaan naar de betreffende persoon. Als de een de wasmachine krijgt, krijgt de andere de droger, zo moeten jullie na de scheiding allebei iets van gelijke waarde aanschaffen.

Stap 3: Bepaal de waarde

Er is een verschil tussen de emotionele en de werkelijke waarde van spullen. Hebben jullie afgestemd wie wat krijgt, bepaal dan hoeveel alles in euro’s waard is. Dat kan lastig zijn. Oudere spullen, zoals een laptop van een paar jaar oud, zijn minder waard. Maar als je alles opnieuw moet aanschaffen kost dat veel meer geld.

Weten jullie de oorspronkelijke prijs niet meer? Neem dan als richtprijs de nieuwprijs van een relatief goedkoop product, of een tweedehands product dat nog goed is. Zo krijgen jullie een bedrag dat de gemiddelde waarde goed weergeeft. Voor het bepalen van de waarde van bijvoorbeeld een magnetron kijk je naar de prijs van de op één of twee na goedkoopste nieuwe magnetron.

Zet nu achter elk product op de inboedellijst de prijs. Tel de bedragen van de inboedel die jullie allebei krijgen apart bij elkaar op. Dit is de totale waarde per persoon. Dit bedrag moet voor beiden ongeveer even hoog uitkomen. Als dat niet zo is, zijn er twee oplossingen:

    • Bekijk of degene met minder waarde toch meer inboedel kan krijgen.

    • Laat degene die de meeste waarde krijgt hier voor betalen. Zo krijgen jullie allebei beiden evenveel aan waarde mee. Bijvoorbeeld: De ene (A) krijgt voor 3.000 euro aan goederen en de ander (B) voor 2.000 euro. Dan moet de ene ( A) nog 500 euro aan de ander (B) betalen.

Een ander voorbeeld:

Kees en Ans zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. De hobby van Kees is sleutelen aan hun oldtimer. Bij de scheiding wil hij graag de auto meenemen. De waarde van de auto is getaxeerd op 10.000 euro. Omdat het officieel een gemeenschappelijk bezit is, betaalt Kees 5.000 euro aan Ans. Zo verdelen ze de waarde gelijk.

Stap 4: Spullen verdelen

Als jullie bepaald hebben wie wat krijgt en of er nog geld betaald moet worden, leg ik de verdeling vast in een echtscheidingsconvenant. Als de advocaat het verzoekschrift heeft ingediend, kunnen de spullen definitief worden verdeeld en ben je ook juridisch eigenaar geworden van de spullen. Vanaf dat moment is het dan ook voor eigen rekening en risico.

Komen jullie er samen niet uit? Als jullie daar onderling niet uitkomen dan help ik jullie uiteraard daarbij! Neem dan contact met me op.

Meer weten? Lees dan

× Direct Whatsapp contact